Categories
Δραστηριότητες

Δράση για την βιώσιμη ανάπτυξη

Συμμετοχή στο πρόγραμμα: «Τα σχολεία “υιοθετούν” χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας» (2023-2024) του ΥΠΑΙΘΑ.
Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενισχύει και προτάσσει την εκπαίδευση που μελετά έναν τόπο μέσα στον οποίο ζουν και κοινωνικοποιούνται οι μαθητές/τριες, ώστε να τον γνωρίσουν, να τον προστατεύσουν, να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις βελτίωσης και να συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση την τοπικής κοινωνίας.
Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται:
1) Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σχετικά με την πρόληψη των πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών και των συνεπειών τους στα οικοσυστήματα, στο φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία
2) Η απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων και στάσεων αναφορικά με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, και
3) Η ενεργός συμμετοχή τους με την ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης και προστασίας των χερσαίων και παράκτιων οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος αυτού το σχολείο μας «υιοθέτησε» το παρακείμενο ποταμάκι με όνομα «Φιδάκι».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κ. Λιάμπα Γ. και της εκπαιδευτικού Τεχνολογίας κας. Βλαχάκη Α., οι μαθητές αντλούν και επεξεργάζονται δεδομένα σχετικά με το οικοσύστημα που υιοθετήθηκε, παρακολουθούν διαχρονικά την εξέλιξή του με έμφαση στις αλλαγές χρήσεις γης, ενδεχόμενες καταπατήσεις και παρεμβάσεις σε αυτό και πραγματοποιούν δράσεις πρόληψης, προστασίας, ευαισθητοποίησης αειφορικών πρακτικών για την περιοχή που υιοθετήθηκε, στη σχολική κοινότητα, στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο καθώς επίσης και με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μια πρώτη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 στον χώρο του σχολείου με καλεσμένο τον αντιδήμαρχο Δομοκού κ. Καλημέρη Νικόλαο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αίτια που οδήγησαν στην πλημμύρα και για τις συνθήκες που επικράτησαν πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου. Έθεσαν εύστοχες ερωτήσεις στον κ. αντιδήμαρχο σχετικά με την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης και προβληματίστηκαν σχετικά με τις θεσμικές ευθύνες του Δήμου Δομοκού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και του Δασαρχείου της περιοχής. Υπήρξε μια πολύ δημιουργική συζήτηση, μέσα από την οποία αναδείχτηκε πρωτίστως η απόκτηση οικολογικής συνείδησης από όλους αλλά και η ανάληψη έγκαιρων δράσεων από την πλευρά της πολιτείας, για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τη δράση.