Categories
Δραστηριότητες

Ενημερωτική εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Οι μαθητές & οι μαθήτριες του Γυμνασίου με Λ. Τ. Νέου Μοναστηρίου είχαν μια μοναδική ευκαιρία, την Τετάρτη 24/04/2024 να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Εισηγητής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαστεργίου, πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Δ/ντής του σχολείου μας και Υποψήφιος Διδάκτωρ του τμ. Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο κ. Παπαστεργίου, αφού τόνισε τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη και απρόσεκτη χρήση του (φαινόμενα διαδικτυακής βίας, εθισμός, αποπλάνηση ανηλίκων, διαδικτυακός εκφοβισμός γνωστός και ως cyber bullying, ηλεκτρονικό «ψάρεμα»). Στη συνέχεια, παρουσίασε τρόπους προστασίας από τους κινδύνους και παρείχε χρήσιμες συμβουλές προς τους μαθητές και τους γονείς που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, δόθηκε χρόνος στους παρευρισκόμενους μαθητές και γονείς για την υποβολή ερωτήσεων.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Νέου Μοναστηρίου και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων.

Categories
Δραστηριότητες

Δράση για την βιώσιμη ανάπτυξη

Συμμετοχή στο πρόγραμμα: «Τα σχολεία “υιοθετούν” χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας» (2023-2024) του ΥΠΑΙΘΑ.
Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενισχύει και προτάσσει την εκπαίδευση που μελετά έναν τόπο μέσα στον οποίο ζουν και κοινωνικοποιούνται οι μαθητές/τριες, ώστε να τον γνωρίσουν, να τον προστατεύσουν, να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις βελτίωσης και να συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση την τοπικής κοινωνίας.
Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται:
1) Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σχετικά με την πρόληψη των πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών και των συνεπειών τους στα οικοσυστήματα, στο φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία
2) Η απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων και στάσεων αναφορικά με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, και
3) Η ενεργός συμμετοχή τους με την ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης και προστασίας των χερσαίων και παράκτιων οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος αυτού το σχολείο μας «υιοθέτησε» το παρακείμενο ποταμάκι με όνομα «Φιδάκι».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κ. Λιάμπα Γ. και της εκπαιδευτικού Τεχνολογίας κας. Βλαχάκη Α., οι μαθητές αντλούν και επεξεργάζονται δεδομένα σχετικά με το οικοσύστημα που υιοθετήθηκε, παρακολουθούν διαχρονικά την εξέλιξή του με έμφαση στις αλλαγές χρήσεις γης, ενδεχόμενες καταπατήσεις και παρεμβάσεις σε αυτό και πραγματοποιούν δράσεις πρόληψης, προστασίας, ευαισθητοποίησης αειφορικών πρακτικών για την περιοχή που υιοθετήθηκε, στη σχολική κοινότητα, στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο καθώς επίσης και με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μια πρώτη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 στον χώρο του σχολείου με καλεσμένο τον αντιδήμαρχο Δομοκού κ. Καλημέρη Νικόλαο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αίτια που οδήγησαν στην πλημμύρα και για τις συνθήκες που επικράτησαν πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου. Έθεσαν εύστοχες ερωτήσεις στον κ. αντιδήμαρχο σχετικά με την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης και προβληματίστηκαν σχετικά με τις θεσμικές ευθύνες του Δήμου Δομοκού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και του Δασαρχείου της περιοχής. Υπήρξε μια πολύ δημιουργική συζήτηση, μέσα από την οποία αναδείχτηκε πρωτίστως η απόκτηση οικολογικής συνείδησης από όλους αλλά και η ανάληψη έγκαιρων δράσεων από την πλευρά της πολιτείας, για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τη δράση.

Categories
Δραστηριότητες

Εκπαιδευτικές εκδρομές σχολ. έτους 2023-2024

Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν τον πιο εύστοχο βιωματικό τρόπο κατανόησης, εμβάθυνσης και εμπλουτισμού των διδασκόμενων αντικειμένων. Παράλληλα, συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και μαθητών – εκπαιδευτικών και δημιουργούν τις πιο έντονες αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Οι εκδρομές που πραγματοποίησε φέτος το σχολείο μας θα μείνουν για καιρό χαραγμένες στις μνήμες των παιδιών.
Το Λύκειο πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο, τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα. Ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο, επισκέφθηκε την Εθνική Βιβλιοθήκη, παρακολούθησε θεατρική παράσταση και περιηγήθηκε στο Φάληρο, το Μοναστηράκι και το ιστορικό κέντρο. Στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα.

Το Γυμνάσιο, στις αρχές Απριλίου, επισκέφθηκε τα όμορφα Ιωάννινα . Έκανε βόλτα στον Μώλο κι έπειτα πήγε στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης και το Μουσείο του Αλή Πασά. Την επόμενη μέρα ταξίδεψε στον Άραχθο ποταμό, έκανε περίπατο στο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, ξεναγήθηκε στο Σπήλαιο της Ανεμότρυπας και επισκέφθηκε το ΚΕ.ΠΕ.Α. Πραμάντων στα πλαίσια του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Την τελευταία ημέρα, ξεναγήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, το σπήλαιο του Περάματος και το Μουσείο Βρέλλη. Στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Ήταν δύο εκπαιδευτικές εκδρομές που άφησαν σε όλους όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις !